Berze
 
 
 

 

Od 1. septembra primjena elektronske knjige naloga u FBiH


Primjena elektronske knjige naloga na tržištu vrijednosnim papirima u FBiH počela je 01.09.2007. godine.  Komisija za vrijednosne papire FBiH donijela je izmjene i dopune Pravilnika o načinu kupovine i prodaje vrijednosnih papira (Službene novine Federacije BiH“, br. 49/07), kojim je određen način vođenja knjige naloga u elektronskom obliku.
 
Obzirom da razvoj tržišta zahtjeva suvremeniji način vođenja knjige naloga, profesionalni posrednici u suradnji sa firmama za informatički inžinjering sa kojima imaju potpisane ugovore, Komisijom za vrijednosne papire FBIH, Registrom vrijednosnih papira FBIH, te SASE, unaprijedili su informacioni sistem kako bi se ispunili uslovi za uvođenje elektronske knjige naloga.

Elektronsko evidentiranje naloga svojom primjenom predviđa unaprijeđenje poslovanja profesionalnih posrednika. Na ovaj način pristupa se realizaciji naloga za kupovinu i prodaju vrijednosnih papira na brži i efikasniji način. Također, primjena elektronske knjige naloga ogleda se i u smanjenoj administraciji prilikom kupovine i prodaje vrijednosnih papira.

 
Institucije
 
MContact UsFAQAffiliatesTermsDesign Credits